Istoric

Cetatea Neamtului este o cetate medievala fortificata din Moldova, din judetul Neamt, aflata in apropierea orasului Targu Neamt,si a fost construita intre anii 1347-1391 in timpul domniei lui Petru I Musat, ca aparare impotriva pericolului Otoman de la acea vreme.

De-a lungul istoriei, Cetatea Neamtului a avut o importanta foarte mare datorita asezarii strategice, pe varful cel mai inalt al Culmii Plesului care a ajutat-o de fiecare data sa faca fata atacurilor navalitorilor.

Cetatea Neamtului a fost fortificata cel mai mult in timpul domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504), atunci cand zidurile ei au fost suprainaltate, au fost construite cele patru bastioane ale curtii exterioare si a fost inaltat podul in forma de arc cu rol de aparare. Utilitatea acestora este demonstrata la batalia din 1476 cu spahiii turci condusi de Mohamed al II-lea, atunci cand Cetatea Neamtului a facut fata asediului condus de acesta.

Rezistenta Cetatii Neamtului a mai fost inca o data testata si in timpul bataliei cu Polonia condusa de regele Ioan Sobieski din anul 1691, atunci cand a rezistat inca o data cu brio. Batalia a fost transpusa si in nuvela “Sobieski si Romanii” scrisa de Costache Negruzzi.

In anul 1866 Cetatea Neamt este declarata obiectiv istoric, iar intre anii 1968-1972 se realizeaza lucrari de reconsolidare a zidurilor.

Informatii si curiozitati

Dupa anul 1992, Cetatea Medievala de la Neamt a intrat intr-un program de consolidare a monumentelor istorice din cadrul UNESCO, iar intre anii 2007-2009 cetatea a fost reabilitata cu ajutorul fondurilor Europene, iar in momentul actual cetatea arata ca o adevarata bijuterie, fiind pregatita sa intampine turistii din tara si din strainatate.

Cetatea Neamtului este construita din piatra de rau, piatra de cariera si roca de gresie verzuie. Este o minune arhitecturala care a rezistat timp de sapte secole si care merita sa fie vizitata.

In fiecare an, la inceputul lunii iulie au loc Zilele Cetatii Neamt, sarbatoare care promoveaza patrimoniul cultural al cetatii  dar si al zonei, si care gazduieste si evenimentul “Festivalul Medieval de la Cetatea Neamt”, ajuns deja la a treia editie, care atrage anual din ce in ce mai multi curiosi.

Adresa

Cetatea Neamt este situata in Judetul Neamt, in partea de sud-est a judetului, la 46 de Km de resedinta de judet, Piatra Neamt.

Adresa exacta a monumentului este:  strada Arcasului nr.1, localitate Targu Neamt.

Accesul auto

Nu este permis accesul pana la Cetate cu masina personala.  Exista in schimb parcare pentru turistii care vin sa viziteze Cetatea Neamt  inainte de cetate, iar pana acolo exista un drum asfaltat putin abrupt care se strabate la pas in aproximativ 10-15 minute.

Programul de vizitare al Cetatii Neamt si pretul biletelor:

  •         Luni: Inchis;
  •         Marti – Vineri: 10:00-18:00 ->perioada Aprilie – Septembrie;
  •         Marti – Vineri: 09:00-17:00 ->perioada Octombrie – Martie;

Pret bilet:

  •         3 lei – copii, prescolari;
  •         5 lei – adulti;
  •         10 lei – permisiunea de a face fotografii;
  •         200 lei* – posibilitatea de a filma in incinta muzeelor;
  •         500 lei *– posibilitatea de a gazdui ceremoniale religioase.

*Persoanele partcipante la aceste evenimente nu platesc aceasta taxa.

Cetatea Neamt, sau Cetatea Neamtului cum mai este numita, este unul din cele mai frumoase monumente istorice medievale ale Moldovei si daca macar o data aveti drum prin zona merita sa faceti un ocol pentru ca nu veti regreta.

foto: David Ionut/Bigstock.com